Home Sweet Country Home

This post is about a country life… a calmer pace and space to run free…a place to put down family roots and breathe fresh air. One of my recent projects was for a sweet family that moved from a suburban neighborhood to a traditional home with acreage. The couple wanted to incorporate rustic farmhouse charm to fit their new rural setting.

The challenge was to take the existing formal and polished finishes and give it a “make under” of sorts. Encompassing the main floor living spaces, and working with the existing greens and beige color scheme, a rustic homeyness and cohesiveness was the goal. Adding soothing blues and greys would bring in a relaxed feel. This family is one of the most calming and kind families you will ever meet. The soft colors seems to suit them perfectly.

For this photo tour, it seems only fitting that you are welcomed into the back door of this country home! To start, the laundry room was such a fun project. Removing an underutilized set of cabinets, there was space to add something useful to the room. A new custom built hall tree has a bench and mudroom storage. The white finish and open upper shelving makes the room feel brighter and bigger.

Before
After


Adding a magnetic chalkboard, this small space was transformed from a back hall to a communication hub. A vintage mailbox becomes the couple’s new keyholder and place for meaningful notes to each other (which is already a current habit.)

Walking into the kitchen, beautiful cabinetry and a neutral color on the walls make a great canvas. Painting the base of the kitchen table and chairs pulled the traditional furniture into the rustic vibe. A buffet in a soft robin’s egg hue serves as an art cabinet for children. The commissioned a one-of-a-kind rules sign becomes the focal point. The sign planks were from a local farm and had aged naturally to this soft spoken patina. A coordinating “established” sign was placed over the stove creating connection between the family and the house.

Before

After

The living area connects with the kitchen. The homeowners existing furniture was a great start to the room. But a new, fuller color palette creates an inviting and completed feel. The new rug incorporates all of the colors for that fresh air farmhouse feel. A new recliner for the husband in an earthtone makes a significant difference to the look of the room. Custom pillow covers echo the mix of blues and greens. The side tables were repurposed in a distressed finish and lighting was updated by adding pewter lamps.

Before
After

The antique wagon wheel is one of my favorite wall hangings. This yet again, was one providential find. It brings out the true theme of the home.

Before
After

Transitioning to the dining room, another rug anchors the space while bouncing more light into the room. The dining room chairs were painted, distressed, and recovered with a fabric that brought in the greys. A simple flower arrangement inside of an antique copper urn draws eyes toward the buffet wall.  The client’s mirror was custom finished and displayed between two windows salvaged from a 1920’s Upstate cottage.

Before
During
After

Another design challenge was the plethora of beautiful dining chairs. The couple had two extra dining room chairs that are not used most of the time. But what if they served a purpose until they are needed again in the dining room? A custom built parsons bench became a simple solution. Now, this bench has two functions. It can be used as extra seating in the living room or can be easily disassembled as separate chairs for dining room use. Here are some pics of the behind-the-scenes transformation:

First we cut 2 pieces of plywood to size and drilled 8 slits for velcro for attaching to the chairs.
Here’s the velcro–for easy on/easy off assembly.
Foam cut to size and wrapped in batting.
The next step was stapling the batting to the frame. Then we stapled fabric over the cushions. (Sorry no picture for this step.)
Last, sewing the slipcover. Here’s the final product!

Now for the foyer. The family owns a beautiful church pew that was not being seen by the public eye, so we pulled it to the front line of sight. Above the church pew, another vintage window is layered with a mirror for function. A refinished small end table and greenery finish off this quaint entry.

Before
After

It was so much fun designing for this family and I felt so humbled when they said it “feels like home!” Welcome to your country home, Sweet family!

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *